Officieel erkend oorlogsgraf

Het graf van Lammert Brouwer is een officieel erkend oorlogsgraf. Jaarlijks wordt door de stichting een bloemstuk op het graf gelegd. 

In 2010 is in Oldeberkoop een comité opgericht om een dodenherdenking te organiseren, en  aandacht te vragen voor vrede en vrijheid. Dit blijft een actueel thema. 

Deze herdenking wordt georganiseerd door het bestuur van het Lammert Brouwerfonds in samenwerking met basisschool De Tjongeling, de Kerkhofcommissie en betrokken inwoners uit Oldeberkoop. Tevens wordt aan de basisschoolleerlingen een les verzorgd met ervaringsverhalen van een inwoner die de oorlog heeft meegemaakt.

Lammert Brouwer

Lammert Brouwer was 19 jaar, woonde aan de Molenhoek nummer 47, en wilde na zijn mulo-examen onderwijzer worden. Toen hij 20 jaar was werd hij opgeroepen voor de Duitse arbeidseinsatz. Hij had daar geen trek in en dook dus onder.

Hij vond een onderduikadres in Hemrik. Daar had hij een schuilplaats in de luchtkoker van de stal. Wegens verraad is Lammert daar opgehaald door een paar landwachters (NSB-ers) en overgedragen aan de Duitse bezetter.  Dit was juli 1944.

In eerste instantie ging hij naar de gevangenis in Leeuwarden, Blokhuispoort, en later werd hij via Zwolle, naar strafkamp Ommen overgebracht.  Dit was een berucht kamp.

Waarschijnlijk is hij in oktober 1944 overgeplaatst naar kamp Schafstädt, gemeente Obhausen. Hij werd daar onder zeer zware omstandigheden te werk gesteld bij het daar gelegen vliegveld. Het was hard werken en sober leven, een mensonwaardig bestaan. Binnen een maand zijn daar 25 van de 100 Hollanders die daar te werk waren gesteld overleden door de zeer slechte behandeling van de kampleiding.

Lammert was één van hen. Hij overleed daar op 9 november 1944, slechts enkele maanden na zijn deportatie.

De ouders van Lammert waren eerst niet op de hoogte van het overlijden van hun enige zoon. Ze bleven hopen op zijn thuiskomst en lieten daarvoor de deur 's nachts van het slot, want dan kon hij in ieder geval binnen komen.....

Pas op 25 mei 1949 werd het stoffelijk overschot van Lammert Brouwer herbegraven in Oldeberkoop.

De ouders van Lammert Brouwer zijn het verlies van hun enige zoon nooit te boven gekomen.

Zij besloten dat na hun overlijden de nalatenschap aan het Groene Kruis Makkinga en omstreken beschikbaar te stellen. Zij hadden het vertrouwen dat op deze manier  de gelden goed zouden worden besteed.